2024-25 NCES IPEDS Updates Webinar Q&A (Webinar Recorded August 19, 2024)

Question: Do we need to report different information for academic reporting and program
reporting for the Cost survey report?

Answer: Reporters will continue to report the way they have historically reported cost of
attendance. We have not changed the reporting, just moved the reporting to a new survey
component. This will be discussed more as we go through the slides.

Question: Is Cost | and Cost Il Surveys for ALL institutions or just ones with Undergrad studets?
Answer: Cost | is applicable to all institutions, since it is where we will collect graduate student
tuition. Cost Il will not be applicable to institutions that do not have undergraduate students.

Question: Tara, Will Section 2 (and 3) in Cost | for Fall be read-only since Section 2 is only
required in Cost Il during the Winter?
Answer: Only Section 1 will be visible in the fall.

Question: If we are graduate programs only, we have never reported net cost etc .... does this
mean we now need to report 3 years worth of Cost data for our new Fall Cost | survey?
Answer: Graduate programs will only report the graduate and Doctor's professional practice
tuition (as applicable). No CoA for graduate programs.

Question: Can both boxes on be selected under "yes" on the concurrent enroliment question?
Answer: Do you mean the dual enrollment question? If so, you can select both - it is possible
that an institutions may enroll both withing and outside of a dual enrollment program.

Question: Did | understand we are no longer able to report “other/non-binary” as a gender?
Answer: We have never had other/non-binary. We will still have the supplementary collection of
another gender in most student surveys, just not GR due to feedback from institutions and
others.

Question: Thank you. Can you share an approach that institutions use to 'assign' male/female
for 'unknown'/non-binary students?

Answer: Institutions should not ask students that do not select a binary gender to allocate
themselves to a binary gender category; it is up to the institution to allocate unknown students
and students that indicate another gender into the binary categories .

Question: If an institution is open-admission, will we be required to report applicant, admitted
and enrolled students?
Answer: Open admission institutions will not report applicants, admitted, and enrolled students.

Question: Are "Open Admissions" colleges required to do the entire ADM survey? Or will they
just answer the first 2 screening sections shown?
Answer: Just the first 2 screening questions at this time.



Question: I'm here as an assessment librarian for my academic library. New to my role so still
figuring everything out. Is IPEDS no longer collecting academic library data?

Answer: The data will be collected in the 2024-25 collection, but that is the last collection of the
AL survey component.

Question: How about DACA/undocumented students?
Answer: We are waiting on final guidance, however, it is likely they will continue to be reported
in the same way they are currently reported.

Question: What IS current guidance on re-surveying students? If a school typically uses the
race/ethnicity info provided on an admissions application, is that sufficient?

Answer: This is related to reporting students on GR, for example, where students would have
reported their race/ethnicity many years prior. Currently, it is not an issue because the r/e
guidance has not changed in such a long time. With these changes, institution...

Question: If a student entered under the old race/ethnics categories but then graduates under
the new categories, will we have to report grad rates under the new categories?

Answer: We will move the reporting to the new categories. If institutions do not resurvey, they
will not be able to report some categories and may not accurately represent the students. We
are still waiting for ED guidance on how to handle this.

Question: Based on last year's FAQ, my institution has already moved DACA/undocument from
NRA. Is it OK?

Answer: We are still working on guidance, however, | am hoping we will be able to keep
DACA/undocumented reporting as is.

Question: When should institutions change how we ask applicants their race/ethnicity? Or
should we have already made the change?
Answer: We are still working on the guidance and timeline.

Question: So, should our institutions continue asking race/ethnicity questions the same way
until the final guidance comes out?

Answer: At this time, the answer is yet. That said, if there is a good way you can collect both it
might limit the need to resurvey.

Question: Many of us are responsible for much of this (overlapping) reporting. A plea for any
delays..
Answer: This question was answered live and is in the recording.

Question: | wanted to confirm the requirements for the Middle East/North Africa Identification
is for Entering Students only
Answer: This question was answered live and is in the recording.



Question: Should we expect Department-wide guidance on SPD-15 changes ahead of or in
addition to IPEDS-specific guidance (as was done last time)?
Answer: This question was answered live and is in the recording.

Question: When will prior year surveys become final?
Answer: This question was answered live and is in the recording.

Question: Just for clarification, institutions will need to resurvey to reflect the new RE categories
for the GR survey component?
Answer: This question was answered live and is in the recording.

Question: Thank you and NPEC for your efforts!!!
Answer: &

Question: When do we need to add the Middle East/North African option to our student
applications?
Answer: This question was answered live and is in the recording.

Question: Seems like Hispanic/Latino, which is considered minority, will be buried in "Two or
More" if they indicate, for example, "Hispanic" and "Black" which may impact MSI institutions
Answer: This question was answered live and is in the recording.

Question: why is fall enrollment a spring collection instead of winter if the enrollment fall date is
"around Oct 15"
Answer: We have been told by institutions that the data are not ready to report until the spring.

Question: Thanks to AIR and IPEDS team for doing this. While | understand that there isn't much
you can share on R/E collection policy details, what you have shared will help us in our
communications with local stakeholders and to begin to prepare for those changes.

Question: Thank you for giving us your time to present this information and for all your efforts
on our behalf to balance the reporting burdens.
Answer: This question was answered live and is in the recording.

Question: Can you clarify again about the due dates for IC survey
Answer: This question was answered live and is in the recording.

Question: do we have to LOCK IC to see others, or just have it "complete"?
Answer: Will need to be locked.

Question: do you have a schedule for 2023-24 Collection release?
Answer: Fall 2023 - August 21, 2024
Other releases TBD



